Slim hergebruik

Goede content is duur, daar gaan we geen doekjes om winden. Schrijven is een vak apart, en niet iedereen heeft de juiste technische kennis om jouw boodschap uit te dragen. Laat maar eens een copywriter van een agentschap die de ene dag over margarine schrijft en de volgende over schoenen, een blog voor jou samenstellen over de voordelen van hyperconverged infrastructure. Gesmeerd zal dat niet lopen. Maar gelukkig kan je content steeds weer gaan hergebruiken en herverpakken om hem zo goed mogelijk te laten renderen.

Laat ik het met een voorbeeld uitleggen: enkele jaren geleden vroeg een bedrijf me om hulp bij het samenstellen van een seminarprogramma over ‘Infrastructure-as-a-Service’, IaaS voor de acroniemenliefhebbers. Ik stelde voor er een iets groter project van te maken, waarbij we veel content genereerden, en er ook voor zorgden dat prospecten en klanten gemotiveerd zouden zijn om naar het seminar te komen. 

Om te beginnen interviewden we een tiental klanten voor een traditionele ‘case study’: waarom werkten ze met onze klant samen, welke uitdaging hadden ze, hoe werd dat aangepakt, wat waren de resultaten,… Die klantengetuigenissen schreven we uit, lieten we op de website van het bedrijf plaatsen en werden via een gespecialiseerd PR-bureau aangeboden aan de IT-vakpers. Tijdens de interviews ruimden we extra tijd in om nog meer info te krijgen over waarom bedrijven IaaS gebruikten, wat ze als struikelblokken zagen, wat hen over de streep zou trekken om meer te doen met IaaS. 

Uit die extra input distilleerden we twee thema’s die we als rode draad voor het seminar gebruikten. Een deel van het seminarprogramma bestond uit een rondetafelgesprek over de grootste bezorgdheden rond Iaas. We hadden de geïnterviewde klanten ook al over het seminar gesproken, dus waren zij ook al gemotiveerd om deel te nemen. Altijd leuk dat er ook mensen komen als je een seminar geeft, dus hun deelname was mooi meegenomen.

Wat er tijdens de rondetafel besproken werd, gebruikten we dan weer als basis voor een white paper over IaaS. We verwerkten daar ook nog de klantenverhalen in, om de argumenten voor IaaS nog wat extra kracht mee te geven. Die white paper werd dan opnieuw gebruikt op de website van het bedrijf, als lokkertje voor de pers, om bij offertes te stoppen, als documentatie tijdens verkoopgesprekken, noem maar op. 

Op die manier kreeg content eens die gecreëerd was, ook een tweede en soms een derde leven. Van ieder stuk content dat je schrijft, kan je zeker nog één of twee afgeleide producten maken. Een white paper deel je op in drie blogs, en uit die blogs puur je een aantal sociale media boodschappen. Heb je veel blogs geschreven, dan kan je die weer gaan bundelen tot een ‘best-of’ publicatie. The sky is the limit. 

Ook in dit geval moet je weer planmatig te werk gaan: voor je de white paper begint te schrijven, moet je al weten dat je er achteraf ook blogs van wil maken. Dan hou je daar rekening mee, wat weer moeite bespaart. En in de kosten scheelt.